Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Σύσσωμο το Πωγώνι ζητά έδρα του νέου Δήμου στο Δελβινάκι


Το Δελβινάκι δικαιούται να αποτελέσει την έδρα του ενιαίου Δήμου Πωγωνίου, καθώς αυτό επιβάλλεται από λόγους τόσο ιστορικούς, όσο και γεωγραφικούς αλλά και πολιτικούς. Αυτό είναι το αίτημα γύρω από το οποίο έχει συσπειρωθεί το τελευταίο διάστημα σύσσωμο το Πωγώνι, αντιδρώντας στον ορισμό του Καλπακίου ως έδρας του νέου Δήμου, όπως προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης».Βασικό επιχείρημα κατοίκων και φορέων της ακριτικής περιοχής, το γεγονός ότι το Δελβινάκι βρίσκεται γεωγραφικά στην «καρδιά» του Πωγωνίου, αποτελούσε ανέκαθεν διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα, ως έδρα σήμερα του ομώνυμου Δήμου, διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της έδρας ενός ενιαίου ΟΤΑ.Εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα, το περασμένο Σάββατο φορείς και δεκάδες δημότες του Δελβινακίου και κάτοικοι της ακριτικής Κοινότητας Πωγωνιανής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και απέκλεισαν για ένα περίπου τρίωρο την Εθνική Οδό Καλπακίου – Κακαβιάς στην διακλάδωση Χάνι Δελβινακίου. Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα που έχει συσταθεί στην περιοχή για το σκοπό αυτό, οι οποίοι διακήρυξαν σε όλους τους τόνους ότι θα αγωνιστούν με κάθε μέσο που διαθέτουν, ώστε να διορθωθεί η αδικία, όπως την χαρακτήρισαν, σχετικά με την έδρα του νέου Δήμου Πωγωνίου. Παράλληλα, οι διαμαρτυρόμενοι απηύθυναν δημόσια έκκληση προς τους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων να πάρουν άμεσα θέση για το θέμα, καθώς αυτό είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή.Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως η γειτονική Σιάτιστα στο Νομό Κοζάνης, οι διαμαρτυρίες τοπικών φορέων και κατοίκων έπιασαν τελικά τόπο και τα αιτήματά τους, που μεταφέρθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από φορείς όπως η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ, αλλά και από τοπικούς βουλευτές, συμπεριελήφθησαν τελικά στις τροποποιήσεις που έγιναν στο σχέδιο «Καλλικράτης». Παρόλα αυτά, από τις 27 συνολικά αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νέο χάρτη, καμία δεν αφορά το Νομό Ιωαννίνων.

proinoslogos

1 σχόλιο:

  1. Η έδρα του νέου Δήμου Πωγωνίου στο Παρακάλαμο

    Τόσο γεωγραφικά αλλά κυρίως πληθυσμιακά την Έδρα την δικαιούται ο Παρακάλαμος.
    Ο Παρακάλαμος έχει υπερδιπλάσιο, τουλάχιστον, πληθυσμό από τις άλλες Έδρες των Παλαιών Δήμων, απεριόριστες Εδαφικές Δυνατότητες Επέκτασης (με χαμηλό κόστος γής) και Χωροταξικά, με τα σημερινά δεδομένα, αποτελεί το "κέντρο βάρους" του Νέου Δήμου Πωγωνίου, με εύκολη προσπέλαση από όλους τους υπόλοιπους προς συνένωση Δήμους, μετά δε την κατασκευή της προέκτασης της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ (Τμήμα Καλπάκι-Κακαβιά), σε Νέα Χάραξη, όπως αυτή έχει ήδη καθορισθεί, η προσβασιμότητα αυτή στον Παρακάλαμο θα γίνει ακόμα ευκολότερη.
    Οι αναπτυξιακές προοπτικές του Παρακαλάμου, λόγω του Κάμπου, του Φυσικού Περιβάλλοντος, των Μνημείων αλλά και της Ζωντανής Παράδοσης, είναι τεράστιες! Αυτός είναι και ο λόγος που ο Παρακάλαμος αλλά και όλος ο Δήμος Άνω Καλαμά κρατά το κόσμό του και τα τελευταία χρόνια είναι εμφανή τα σημάδια παλλινόστησης, κυρίως, νέων ανθρώπων.
    Τέλος, όσον αφορά την Ιστορικότητα του Τόπου, έχει σημασία το σημείο αναφοράς...μέτρησης της ιστορικότητας ενός τόπου αλλά και τα κριτήρια μετρησής της. Γι αυτό ας μένουν οι κορώνες και μάλιστα από κάποιους .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...