Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Κρήτη - Το πράσινο κάστρο αντέχει

Οι πέντε υποψήφιοι περιφερειάρχες έχουν ήδη ριχτεί στη «μάχη της Κρήτης» με κύριο σύνθημα την αναπτυξιακή πορεία του νησιού. Η εκλογική αντιπαράθεση στην Περιφέρεια Κρήτης δεν αφορά μόνο την ανάδειξη στο αξίωμα του περιφερειάρχη αλλά και την επικράτηση στο σκληρό εσωκομματικό πεδίο κυρίως της ΝΔ. Η παρουσία «αντάρτη» υποψηφίου στο γαλάζιο στρατόπεδο υποκρύπτει έναν υπόγειο πόλεμο χαρακωμάτων που εξελίσσεται μεταξύ της επίσημης ηγεσίας του κόμματος και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.
Ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ για την Περιφέρεια της Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης διατηρεί ένα συγκριτικό πολιτικό πλεονέκτημα: τα ποσοστά του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2009 υπερβαίνουν σε όλους τους νομούς το 50%. Επιδίωξη, ως εκ τούτου, του τέως υφυπουργού Οικονομίας και βουλευτή Ηρακλείου, ο οποίος εγκατέλειψε την κεντρική πολιτική σκηνή για την Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί παρά να είναι η εκλογή του από την πρώτη Κυριακή. Επιδίωξη η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι ο κ. Αρναουτάκης διαθέτει μακρά και επιτυχημένη θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού στο παρελθόν είχε διατελέσει δήμαρχος στην κωμόπολη Αρχάνες επί τέσσερις συνεχείς θητείες και θεωρείται εμπνευστής πρωτότυπου αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής. Στην αντίπερα όχθη ο υποψήφιος της ΝΔ για την Περιφέρεια Κρήτης κ. Ι. Πλακιωτάκης δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος μόνο με τα μειωμένα ποσοστά του κόμματός του απέναντι στο ΠαΣοΚ αλλά και με το ενδεχόμενο διάσπασης της παράταξής του, λόγω απομάκρυνσης της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία τοποθετείται πλέον και στην επιλογή ξεχωριστών υποψηφίων στις προσεχείς εκλογές.
Ηδη στην Κρήτη το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο κ. Πλακιωτάκης θα κατορθώσει τελικά να διατηρήσει τη δεύτερη θέση. Εκτός από τον υποψήφιο του ΠαΣοΚ θα αντιμετωπίσει και τον κ. Δημήτρη Γιαννουλάκη, ο οποίος στηρίζεται από την κυρία Μπακογιάννη αλλά και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, στην Κρήτη κατέρχεται με δικό του υποψήφιο, τον κ. Στέλιο  Ορφανό, αν και στις δημοτικές εκλογές του 2006 οι τότε υποψήφιοι του κόμματος στους τέσσερις νομούς της νήσου είχαν στηριχθεί και από το ΔΗΚΚΙ. Με προβλήματα εμφανίζεται σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση στην Κρήτη και ο ΣΥΝ μετά την αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας. Η Δημοκρατική Αριστερά με τους Οικολόγους- Πράσινους στηρίζει τον κ. Αντώνη Ανηψιτάκη, νομαρχιακό σύμβουλο Λασιθίου. Ο υποψήφιος του ΣΥΝ για την Περιφέρεια Κρήτης κ. Γ. Σταθάκης καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στηρίζεται και από το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου, βεβαίως, του κ. Α. Αλαβάνου που είχε εκλεγεί βουλευτής στο Ηράκλειο. Ο ΣΥΝ διατηρεί αυξημένη επιρροή και στα αυτοδιοικητικά πράγματα των Χανίων μετά την εκλογή το 2002 του νομάρχη Χανίων κ. Γ. Κατσανεβάκη , ο οποίος όμως στις εκλογές του 2006, αν και δεν επανεξελέγη, έλαβε ποσοστό 28,78%.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=359974&ct=32&dt=12/10/2010#ixzz12QE5wZqi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...