Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Οι εκλεκτοί του Αλέξη

Alexis Tsipras in a press conference in Komotini.Image via Wikipedia
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ


Λιγότερο από μήνας απομένει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, αλλά και για την προεκλογική εκστρατεία της Αττικής Συνεργασίας, τον συνδυασμό με επικεφαλής τον Αλέξη Μητρόπουλο που στηρίζουν ο ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ, η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ «Κόκκινο» και οι πασοκογενείς συλλογικότητες (Δημοκρατική Συνεννόηση, Νέος Αγωνιστής κ.λπ.).
Μόλις προχθές ανακοινώθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες του ψηφοδελτίου, οπότε τώρα αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν με εντατικότερους ρυθμούς οι περιοδείες του επικεφαλής και των υποψηφίων του συνδυασμού. Τα ονόματα των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών ανά τομέα είναι τα ακόλουθα: Κεντρικός Τομέας: Νίκος Βούτσης, Βόρειος Τομέας: Δημήτριος Τσουκαλάς, Νότιος Τομέας: Ηλίας Νικολόπουλος, Δυτικός Τομέας: Νότης Μαριάς,Πειραιάς: Λία Φράγκου, Ανατολική Αττική: Γιώργος Βαρεμένος, Δυτική Αττική: Γιάννης Βασιλείου,Νησιά: Γιάννης Σχίζας.
Ο Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας του ΣΥΝ, θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.
Την προηγούμενη εβδομάδα η δραστηριότητα του συνδυασμού, εν αναμονή της ρύθμισης των τελευταίων εκκρεμοτήτων, υπήρξε υποτονική, αφού περιορίστηκε σε δηλώσεις του υποψήφιου περιφερειάρχη της Αττικής Συνεργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους και την αναβολή της συζήτησης στο ΣτΕ της προσφυγής κατά του μνημονίου, αλλά και τη συμμετοχή του στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ.
Μεταξύ άλλων δήλωσε πως «εισήλθαμε ήδη σε συνθήκες προ-δημοκρατικής εποχής, που κανοναρχούνται από τις συγκεκριμένες προβλέψεις του μνημονίου των δανειστών» και πως «αν αυτός ο κατήφορος δεν σταματήσει αμέσως με την κινητοποίηση του λαού, τότε τίποτε δεν θα μείνει όρθιο σ’ αυτή τη χώρα και ο τραυματισμένος – αλλά αδηφάγος – νεοφιλελευθερισμός θα διαλύσει όλες τις κατακτήσεις του τελευταίου αιώνα».
Ωστόσο, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας λειτουργεί το κεντρικό εκλογικό κέντρο της «Συνεργασίας» (Χαρ. Τρικούπη 4 και Πανεπιστημίου), καθώς και το ιστολόγιό της, όπου θα αναρτηθεί η καμπάνια του συνδυασμού (attikisynergasia.blogspot.com).
Στο μεταξύ, στις κυριακάτικες δημοσκοπήσεις η υποψηφιότητα Μητρόπουλου στην περιφέρεια Αττικής εμφανίζει ποσοστά μεταξύ του 6,6% και του 7,9%, αφού κατά τα φαινόμενα μεγάλο ποσοστό ψήφων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ «συγκρατείται» από το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Δημαρά, το οποίο εμφανίζει σταθερή δυναμική σε διψήφια ποσοστά, ενίοτε σε απόσταση αναπνοής από τους επίσημους υποψήφιους ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Η υποψηφιότητα της Ελένης Πορτάλιου, η οποία στηρίζεται από όλο τον ΣΥΡΙΖΑ (και το Μέτωπο του Αλαβάνου) κι έχει σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται προς το παρόν να κινείται γύρω στο 5%. Μακριά δηλαδή από το 11% του 2006, αφού πρέπει να συνυπολογιστεί ότι από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ολόκληρο το πολιτικό τοπίο έχουν σήμερα πολύδιαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση.
Το ζήτημα πάντως είναι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη χώρα, πως η σύγχυση των ψηφοφόρων μπροστά στα κερματισμένα ψηφοδέλτια της αριστεράς, είναι αναπόφευκτη. Όμως, τη στιγμή που όλοι διαπιστώνουν την μέγιστη αναγκαιότητα της ενότητας σε αυτή τη συγκυρία και τον δημοψηφισματικόχαρακτήρα των εκλογών απέναντι στην πολιτική του μνημονίου, οι ενωτικές επιλογές δεν αποτελούν κατ’ ανάγκην προτεραιότητα.
Ενδεικτικά στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μια μεγάλη περιφέρεια της χώρας, παρά την πολιτική συνεργασιών του, ο ΣΥΝ επέλεξε να κατέβει μόνος απέναντι στις λοιπές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότερες από τις οποίες στηρίζουν το ψηφοδέλτιο που κατάρτισε το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς με τη συμμετοχή και των Οικολόγων Πράσινων και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το ψηφοδέλτιο στηρίζουν και μέλη του ΣΥΝ, που με επιστολή τους αποδοκιμάζουν την επιλογή του κόμματός τους στο πρόσωπο του Νίκου Στουπή απέναντι στη Δέσποινα Σπανούδη, προκαλώντας την απάντηση γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΝ στους νομούς της Στερεάς που στηρίζουν την κομματική επιλογή.
Αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις ή συγκλίσεις μεταξύ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ σημειώνονται σε ουκ ολίγες περιοχές της χώρας, αποτυπώνοντας το γενικότερο κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ που προϊδεάζει για τις μετεκλογικές εξελίξεις...

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...